Hoe beheer jij jouw innerlijke energiehuishouding?

Tenzij je in een tropisch land woont, weet je wellicht ook dat energie fors duurder wordt. De hogere energieprijzen laten ons stilstaan bij hoe we energie verbruiken: “Wat is noodzakelijk? Waar kunnen we besparen?” Maar hoe bewust beheer je jouw eigen innerlijke energiehuishouding? Weet jij voor jezelf hoe meer energie te krijgen? Wat maakt dat je je uitgeblust voelt? Net als je energieverbruik voor elektriciteit en gas, maak je best ook een overzicht van je energiegevers en energielekken. zo beheer jij voortaan ook efficient jouw innerlijke huishouding!

Het kan cliché klinken, maar balans maakt je leven net iets aangenamer. Plan ik die ene dag of week mijn agenda propvol; dan plan ik lekker me-time in het weekend. Het heen en weer geloop van de week wissel ik af met een heerlijk bezoekje aan de sauna in het weekend. Dit is het ideale scenario ;-).

Hoe krijg ik meer energie na een drukke week?
Een heerlijk sauna bezoekje na een drukke week …
Vaak komt er toch nog die ene deadline bij waardoor ik een paar uurtjes extra in het weekend verder werk. Toch nog dat ene verplichte familiebezoekje waar het systematisch misloopt in de familiedynamieken. Toch nog een uurtje de gym in met mijn sportbuddy, terwijl mijn hele lijf schreeuwt om rust en stilte. Innerlijke rust en ontspanning zijn dan ver te zoeken. 
En dan loopt het langzaam mis. Dan voel ik dat mijn emmertje met energie langzaam lekt. Dat ik toch net iets minder fris opsta en met weinig energie. Dat ik me doorheen de week sleep, hopend dat het snel vrijdag is om me uitgeblust in de zetel te ploffen.  

Uitgeblust en geen energie na een drukke week.
Over & out
Een burn-out heeft altijd een beginpunt. Vaak onopgemerkt. En net doordat je je hier niet bewust van bent, groeien de onderliggende stress en onderhuidse vermoeidheid. Je voelt meer en meer de behoefte aan innerlijke rust. Aan meer balans tussen werk en privé. Herkenbaar? Dan loont het de moeite om jouw energie-emmer beter te bestuderen.  

Leer je energiegevers en energielekken kennen voor een beter energie management.
Dit zijn enkele voorbeelden van wat jouw energiegevers
en energielekken kunnen zijn.
We verbruiken allemaal energie. In ideale omstandigheden wordt jouw emmer voldoende gevuld en kan je de volgende dag weer helemaal fris in je werk duiken.

Mensen met een burn-out of beginnende burn-out hebben steeds minder energiegevende activiteiten en meer energielekken (verbruikers). Je voorraad energie wordt steeds minder, totdat je volledig opgebrand bent. De balans is zoek. Je hebt weinig of geen energie meer. Status: uitgeblust. Het lukt niet meer om je te concentreren op je werk; en je sociaal leven en vrije tijd lijden er ook onder. 

Meer balans in je energie
Balans of burn-out. Waar kies jij voor?
Zorg dus dat je meer energiegevende en ontspannende activiteiten hebt, dan energielekken. Vind ​een balans tussen verplichtingen en ontspanning. Waardoor jouw emmer nooit helemaal leeg kan lopen. ​

Dit vraagt inzicht en een bewustwording van jouw eigen energiehuishouding. Vanuit deze bewustwording kan je andere keuzes maken. Zodat jij terug een reserve aan energie kan opbouwen. Zodat jij terug leiding neemt over je leven. Klinkt leuk toch? 

“Bewustheid is het begin van een transformatieproces waarbij je kan kiezen voor een andere manier van zijn – citaat van Inge Ingspire.nl”

Loopbaanbegeleiding helpt je stil te staan bij deze zaken. We luisteren naar je en begeleiden je met specifieke tools, vragen en oefeningen voor meer zelfinzicht. Zo maak je een status op van jouw energiehuishouding: “Wat geeft me weinig energie? Hoe krijg ik meer energie? Hoe ervaar ik meer innerlijke rust? Hoe creëer ik meer balans tussen werk en privé? …” Voel je welkom bij Heart@Work. Laat je loopbaancheques niet onbenut! 

“Een hele belangrijke rode draad doorheen mijn loopbaangesprekken is stilstaan bij wat energie vreet in ons leven en waar we ons energie uit halen. Het blijkt vaak dat op de energiegevers bezuinigd wordt, omwille van ons soms drukke bestaan, terwijl dit toch erg belangrijk is om op te laden.”

Nele D’hondt, loopbaanbegeleidster bij Heart@Work 
Gratis intake gesprek