De kracht van kwaadheid – in je kwaadheid zit je passie!

De emotie kwaadheid is een emotie die – als je ze goed leert beheren – een enorme transformerende kracht in zich draagt. In kwaadheid zit vuur. Vuur met een vernietigende kracht om oude, niet-werkende patronen te verbranden en de vernieuwing te laten ontstaan. Zoals de feniks herrijst uit het as.

Laten we eens kijken naar het begrip Liefde.

Liefde is niet hetzelfde als ‘lief zijn’. En toch worden die twee vaak over dezelfde kam geschoren. Liefde kan ook ‘heel hard brullen’ zijn als uitdrukking van de grote kracht en passie in je hart dat zich al veel te lang heeft moeten inhouden.

Wat ik regelmatig in mijn praktijk tegenkom, is dat mensen heel lang over zich heen laten lopen. Waarbij ze hun eigen behoeften hebben genegeerd en daardoor volledig uitgeput zijn. Het vraagt hen moed om voorzichtig te durven toegeven dat het te veel is, te zwaar en onmenselijk is wat er van hen wordt verwacht. Ze zijn op, moe, teleurgesteld, gefrustreerd, kwaad en verdrietig omdat het hen niet meer lukt om binnen de verwachte kaders te presteren.

Dit besef is natuurlijk pijnlijk, maar anderzijds prachtig omdat dit een kantelpunt kan betekenen. Een mogelijkheid om een andere weg in te slaan waarin ze de hoofdrol in hun eigen verhaal mogen spelen; en geen bijrol meer in het leven van een ander (of een organisatie). Een leven waarin ze er eerst voor zichzelf mogen zijn en dan pas voor een ander. Hoe kan je immers in Godsnaam dienstbaar zijn aan een ander als je eigen leven een puinhoop is?


Bevind jij je in een situatie waarin je het gevoel hebt dat niets je nog lukt? Dat je met je rug tegen de muur staat? Waar je geen enkele oplossing of scenario kan bedenken die uitzicht geeft op een andere toekomst? Dan is het goed om stil te staan – zo lang als nodig is – bij jouw patronen die maken dat jij steeds jezelf weggeeft of wegcijfert voor anderen en daardoor zelf in de kou komt te staan.

Wat maakt dat stilstaan nu zo moeilijk?

Wanneer we stilstaan, komen er allerlei emoties de kop op steken. Emoties die we liever niet willen voelen. En dus gaan we maar door op automatische piloot. Dan hoeven we ze niet te voelen. Maar emoties laten zich niet zo snel van de baan schuiven. Ze gaan harder en harder van zich laten horen (en laten voelen). Wat op zich nog meer druk geeft en inspanning van je denkgeest vraagt om al die emoties ‘onder controle’ te houden.
Als mensen voor een eerste keer op gesprek komen, ervaren zij meestal snel een opluchting en bevrijding wanneer ik hen laat vertellen over hun (werk)situatie, waarbij ze zich enkel focussen op hoe ze zich voelen. Vaak gaat het om gevoelens van uitputting, machteloosheid, kwaadheid, frustratie …. Door ze hierop te laten focussen, geef ik hen de bevestiging dat het niet meer dan normaal is dat zij zich zo voelen in een omgeving waar geen rekening wordt gehouden met erkenning, waardering, gehoord worden, gezien worden … en andere menselijke basisbehoeften.

Dat het niet werkt om hier met je denkgeest oplossingen voor te willen vinden. Dat het nog minder werkt om manieren te willen bedenken om je nog meer aan te passen om in het systeem te passen.

De sterke kracht van kwaadheid!

De sterke kracht van kwaadheid

Zonder enige uitzondering zit er bij ieder van ons – onder de laag van alle emoties – de sterke kracht van kwaadheid. Telkens ik iemand kan laten voelen dat zij/hij het recht op kwaadheid heeft, weet ik dat het kantelpunt voor verandering bereikt is. Vanuit onze katholieke opvoeding is er heel vaak een intern stemmetje dat zegt dat je moet vergeven. Niet dat ik tegen vergeving ben, integendeel; maar vergeving mag geenszins een mantel der liefde voor de ander zijn terwijl jij weer in de kou blijft staan.

De emotie kwaadheid is een emotie die ik zelf heel goed ken (met een sterrenbeeld als leeuw is dit onvermijdelijk) en heel lange tijd niet heb durven voelen en uiten (daar zit mijn ascendant maagd voor iets tussen). Het is nochtans een emotie, als je ze goed leert beheren, met een enorme transformerende kracht in zich. In kwaadheid zit vuur. Vuur dat een vernietigende kracht in zich draagt om oude, niet-werkende patronen te verbranden en de vernieuwing te laten ontstaan, zoals de feniks herrijst uit het as.

Is het toevallig dat er nu zo vele mensen met een burn-out kampen? Het innerlijke vuur is uitgedoofd omdat het te veel en te lang heeft gebrand voor anderen. Je hebt je eigen hart weggegeven aan anderen zonder er rekening mee te houden wat jij zelf nodig hebt. En daar sta je dan, in de kou.

Het besef dat er kwaadheid in je zit en in contact komen met je kwaadheid, is een eerste stap om het vuur in jezelf terug aan te wakkeren.Een passioneel leven leiden zonder vuur is immers ondenkbaar.

De energie van kwaadheid haalt terug bij jezelf wat je aan anderen hebt weggegeven. Door de energie van kwaadheid ga je jezelf begrenzen voor wat je niet meer wil.

Illustratie uit de Emotie-encyclopedie van Vera Helleman
Kwaadheid herstelt jouw energie om jou te centreren en terug te brengen naar jouw focus en eigen kracht. Kwaadheid activeert jouw krachtbron die, als je ze goed aanwendt, de basis is voor jouw vuur.
Als je je kwaadheid als krachtbron erkent, zie je in de tabel hieronder dat kwaadheid nodig is om daadkrachtig, vastberaden, zelfbewust, krachtig en gedreven in het leven te staan.

Uit de Emotie-encyclopedie van Vera Helleman
Als je kwaadheid met een vuur vergelijkt dan weet je dat een vuur gezellig warm kan zijn, maar ook hoog kan oplaaien, snel kan ontvlammen en zelfs alles kan verwoesten.
Te veel vuurkracht brengt schade aan; en van te weinig doof je uit. Het is een hele uitdaging om je vuur/kwaadheid als kracht in te zetten.
Aangezien elke situatie iets anders vraagt, vind je hieronder enkele aanwijzingen hoe je je vuurkracht positief kan inzetten:

🔥 Beheer je eigen vuur met zorg en aandacht. Als je er aandacht aan besteedt, kan jij er zelf voor kiezen wat je met je vuur doet. Ongeacht wat er om je heen gebeurt of wat anderen op je af-vuren, jij blijft de baas over jouw vuur.
🔥 Richt je aandacht op je zonnevlecht (thv de navel). Je zonnevlecht is de energetische plek waar jouw vuur zit. Stel je voor dat jij met een blaasbalg je eigen vuur kan aanwakkeren of eerder de vlammen wat zachtjes kan doen flakkeren.
🔥 Emoties hebben een grote invloed op je vuur. Word je bewust van hoe gevoelens van kwaadheid, angst, verdriet, schuld, schaamte, vreugde, verbazing, dankbaarheid, vrede … jouw vuur doen oplaaien, klein maken of soms zelf doen uitdoven. Geef zoveel mogelijk ruimte aan je gevoelens. Ze zijn immers de brug naar je ziel.
🔥 Het vuur verbrandt gedachten, gevoelens, patronen en gedragingen die niet meer bij je horen. De uitdaging is om met de moed van een leeuw die delen van jezelf in de as te leggen die je voortgang belemmeren. Vanuit de as en je transformatiekracht kan er dan iets nieuws tevoorschijn komen.

Om je al even op weg te helpen je eigen kwaadheid te omarmen (of je het nu beseft of niet, je mag er zéker van zijn dat die er al héél lang zit), geef ik je de volgende zin mee. Ga op een rustig plekje zitten, leg je handen op je hart en spreek deze zin hardop enkele keren na elkaar uit:

“Ik accepteer mijn emotie van kwaadheid tot op mijn allerdiepste zielenniveau vanaf de allereerste keer dat ik deze emotie van kwaadheid heb ervaren en niet heb kunnen verwerken en loslaten.”

Hoe voel je je daarbij als je deze zin uitspreekt?

Bij mij geeft het alleszins telkens een geruststellend gevoel. Het bevestigt me in mijn ‘recht’ om kwaad te zijn voor situaties die naar mijn gevoel indruisen tegen de liefde.
En door dat gevoel IN mezelf te accepteren hoef ik geen energie meer te steken om de situatie BUITEN mezelf te veranderen.

Ontwaak de brullende leeuw in jezelf
Wil jij graag de brullende leeuw in jezelf terug wakker maken, terwijl je dicht bij jezelf blijft? Wil je je vuur van je hart terug voelen branden voor je werk, voor je passies? Wil je graag terug in contact komen met de oneindige macht van de Liefde?
Wil je graag terug passioneel leven? Laat je loopbaancheques dan niet onbenut! Vraag dan hier je gratis intake-gesprek aan.
Als werknemer of zelfstandige heb je via de VDAB onder specifieke voorwaarden recht op 2 loopbaancheques (40 €/cheque) die je kan inzetten voor loopbaanbegeleiding bij Heart@Work.

Lees hier voor meer informatie. Voel je welkom!
blog geschreven door Gerlinde Cooymans, mede-oprichtster & loopbaanbegeleider bij Heart@Work.