Het hart volgen. Hoe doe je dat eigenlijk? Niet alleen in je persoonlijk leven, maar zeker ook op de werkvloer. Met je hoofd alleen kom je er namelijk niet. Willen we innoveren, verbinden of groeien, dan hebben meer nodig. Ons Hart.
Naast de intelligentie vanuit het hoofd – de ratio – hebben we namelijk ook de intelligentie vanuit het hart. Pas wanneer we ook het hart weten in te zetten, ontstaat er de inspiratie en creativiteit die je nodig hebt om bezield te leven, werken en ondernemen.
Daarom geven we je graag deze 20 tips om je hart te volgen. Zo kan je zelf elke dag stap voor stap het pad naar je Hart creëren en bewandelen.
1. Las regelmatig rustpauzes in om niets te doen/niets te plannen.
Niets doen is absoluut geen ‘verloren’ tijd! Als je hier wel zo over denkt, wie heeft je dat aangepraat?
2. Maak regelmatig tijd om in de natuur te wandelen.
De natuur is een inspiratiebron die ons laat zien dat alles op zijn eigen tijd gebeurt: zonder erbij na te denken, laten de bomen in de herfst hun bladeren vallen. 6 maanden later maken dorre takken automatisch plaats voor groene twijgen en frisse bloesems.
Ook wandelen maakt door de ritmische beweging en de activering van meridiaan punten in de voetzolen een connectie tussen linker- en rechterbrein (ratio en gevoel). Geen haast, geen doelen – die zijn er al genoeg op je werk! – alleen genieten!
3. Neem af en toe de tijd om een situatie vanop een afstand te bekijken (op reis gaan is natuurlijk ideaal!). Neem tijdens de vakantie zeker tijd om te herbronnen, maar overweeg ook of je nog wel op de juiste job zit.
Als je middenin een situatie zit, dan zie je het geheel vaak niet meer. Afstand nemen, geeft overzicht. Je krijgt een breder en hoger perspectief.
4. Maak een wheel of life: zo krijg je een overzicht op de grote thema’s in je leven en welke aandacht nodig hebben.
5. Geef aandacht aan al je zintuigen.
Wat voel je? Wat zie je? Wat hoor je? Wat ruik je? Wat proef je? Je zintuigen zijn de ingang naar je gevoel. Al je zintuigen inschakelen, geeft je een rijkere beleving. Hiermee houd je de aandacht bij jezelf, bij je lichaam.
6. ADEM! Maak bewust tijd om op je ademhaling te letten.
Oppervlakkige ademhaling geeft stress. En stress maakt dat je oppervlakkig gaat ademen (als je niet geoefend bent).
Je kan deze vicieuze cirkel doorbreken door bewust op je ademhaling te gaan letten. Zo heb je altijd een tool bij de hand om te ontspannen.
7. Vraag af en toe eens aan jezelf: ‘Hoe gaat het nu met mij?‘
“(Noem je eigen naam), hoe voel je je nu op dit moment? Wat heb je nu nodig?”
We zijn zo gewend om onze aandacht naar buiten of op anderen te richten, dat we vaak onszelf vergeten. Deze tip is heel eenvoudig en brengt je onmiddellijk bij jezelf. Leg eventueel een hand op je hart en wees eerlijk met jezelf.
8. Maak tijd om stil te staan bij je emoties. Probeer exact te benoemen welke emotie je ervaart (angst voor …, schuld, schaamte, boosheid, irritatie, frustratie, teleurstelling, verdriet …)
Zeg tegen jezelf: “Ik voel me nu … en dat is helemaal oké. Ik hoef hier niets aan te veranderen. Het gaat vanzelf voorbij.”
Emoties kunnen voor veel stress en voor verwarring zorgen. Als jij je emotie kan herkennen en benoemen, dan verliest de emotie zijn grip over jou. Probeer maar eens! (H)erken ook wanneer je positieve emoties ervaart.
9. Doe dingen die je graag doet. Die je energie geven. Die je het gevoel geven dat de tijd stil staat. Waar je helemaal in kan opgaan. Ontspanning is eigenlijk een basisvoorwaarde om verder te ontwikkelen.
Vanuit spanning ga je krampachtig de dingen forceren. Zorg voor een goede balans voor jezelf in ontspanning/inspanning. Terwijl je ontspant in de dingen die je graag doet, bouw je reserve op die je tijdens de inspanning zal nodig hebben.
10. Let op synchroniciteiten en toevalligheden.
Deze ‘toevalligheden’ komen niet zomaar ’toevallig’ naar jou toe. Ze zijn de signalen van jouw intuïtie. Ze leiden jou op weg naar een volgende stap.
11. Let op je lichaamsgewaarwordingen.
Wanneer je iets hoort, ziet of ervaart waarbij je gespannen wordt; waarbij je jouw maag ineens voelt krimpen; of waarvan je op je tanden gaat bijten; kan je dit zien als een teken dat het niet goed voor je is.
Als je daarentegen zachtheid voelt; een glimlach op je gezicht krijgt ; een gevoel van ontspanning krijgt: ga ermee door! Jouw intuïtie liegt niet.
12. Je waarden en talenten kennen.
Weten wat je waard bent, draagt bij aan je zelfvertrouwen.
Iedereen heeft een unieke waarde. Ook jij.
Er is iets wat jij goed kan en graag doet. Waarmee jij het verschil kan maken.
Zoek het niet te ver. Misschien kan je:
- goed luisteren
- ben je altijd optimistisch
- is geen moeite je te veel om anderen te helpen
- heb je altijd een complimentje klaar voor anderen
- ben je goed in plannen of organiseren
- kan je goed je grenzen aangeven
- ben je gewoon aangenaam gezelschap
- maak je het overal gezellig
- weet je met je humor de sfeer te verlichten
- kan je mensen tot inzicht brengen
- …
Wat is jouw unieke waarde?
13. DURF initiatief te nemen of DURF eerste stappen te zetten, al zijn het maar kleine stappen.
Courage betekent moed in het Frans. Je hoort hierin het woord coeur; wat hart betekent. Er is altijd een moment dat je de angst moet overwinnen. Maar als je achteraf achterom kijkt, ben je blij dat je het gedaan hebt in plaats van ter plaatse te blijven trappelen.
14. Stel je overtuigingen in vraag. Klopt wat je nu denkt nog voor jou? Of mag je je overtuiging loslaten? Een overtuiging is iets wat jij ooit bent gaan geloven dat waar is.
Geeft een overtuiging jou geluk en voorspoed? Houden zo! Maar zijn er situaties waarbij je telkens met je neus tegen de muur loopt en niet vooruit geraakt? Ga dan eens kijken welke overtuiging hieronder zit. Jouw waarheid zit in je hart. Overtuigingen zijn jou aangepraat of voorgedaan.
15. Als je raad vraagt aan iemand, vraag dan raad aan iemand die je de juiste feedback of advies kan geven. Iemand die ervaring heeft en de weg al heeft afgelegd. Iemand die je vertrouwt en niet oordeelt over jou; maar daarintegen wil bijdragen aan jouw geluk.
Laat je omringen door mensen die jou gelukkig willen zien.
16. Visualiseer jezelf in je toekomst. Visualiseren is niets anders dan het vertalen van jouw wensen, dromen of gedachten naar een beeld.
Bij visualiseren is het belangrijk dat je een heerlijk gevoel opwekt over het beeld dat je vormt. Het is de gevoelsfrequentie die voor de aantrekkingskracht zorgt. Fantaseer er dus maar op los!
17. Maak een moodboard van jezelf en je gewenste toekomst. Een moodboard is een visuele collage van verschillende kleuren, patronen, afbeeldingen en teksten die worden gebruikt om een bepaalde emotionele reactie te creëren.
Het moodboard stijgt uit boven het denken en vertaalt de wensen van je hart in beelden. Niet alleen tijdens het maken, maar ook telkens je naar jouw moodboard kijkt, worden jouw wensen aangeraakt.
18. Laat je inspireren door rolmodellen. Rolmodellen zijn belangrijk omdat ze jou kunnen stimuleren om het beste uit jezelf te halen. Als je je identificeert met een rolmodel, krijg je misschien een injectie van moed of kracht. Als hij/zij dit kan, waarom zou jij het dan niet kunnen?
19. Zeg STOP tegen personen en situaties die jou niet meer dienen. Een liefdevolle NEE naar een ander, is een gezonde JA naar jezelf.
Door jouw grenzen aan te geven, maak je ruimte voor jezelf en voor wat jij zelf wenst. Weten wat je wilt, begint meestal met ophouden met wat je niet (meer) wilt. Door een deur toe te doen, gaat een andere deur weer open.
20. Beetje paradoxaal: zet niet te veel druk op je proces. Als je iets in gang zet, geef jezelf voldoende tijd om het te laten werken. Wees mild voor jezelf.
Ik moet altijd lachen met de uitdrukking: ‘Gras groeit niet sneller door eraan te trekken’. Voor alles is er een tijd. Er is tijd genoeg. Misschien wel het enige wat we hebben?
Dromen om je hartenwensen te vervullen alleen is niet genoeg.
Blijf je vasthangen in je dromen? Vind je de ingang niet voor realisatie?
Wil je de eerste stappen zien & zetten?
Neem dan zeker contact op met één van onze coaches.
Laat je loopbaancheques niet onbenut!
Vraag hier je gratis intake-gesprek aan.
Hou zeker onze social media kanalen in de gaten voor extra aanmoediging om je Hart te volgen! We inspireren je graag verder om deze 20 tips tastbaar te maken. Met concrete voorbeelden, foto’s, video’s en extra aanwijzingen wordt het voor jou kinderspel om je Hart te volgen.
Volg je ons nog niet op social media?
Zeker doen dan, zodat je geen enkele aanwijzing mist.
Neem ook zeker een kijkje naar de andere Heart@Work blog artikels.
Verschillende thema’s komen aan bod, waaronder de kracht van kwaadheid.